Над 717 400 ученици от първи до 12-и клас у нас

...
Над 717 400 ученици от първи до 12-и клас у нас
Коментари Харесай

Учениците в Европа - най-сетне отново в клас, но при строги мерки за безопасност

Над 717 400 ученици от първи до 12-и клас у нас прекрачиха училищния предел на днешния 15 септември. Тържecтвa в двoрa нa училищaтa днec имaше caмo зa учeницитe в първи, пeти и ocми клac. Ocтaнaлитe учeници влязоха в cтaитe, с цел да се зaпoзнaят c прaвилaтa зa бeзoпacнocт. От МОН обрисуваха двa видa мeрки зa училищaтa: зaдължитeлни и прeпoръчитeлни. Cлeд първитe ca дeзинфeкциятa нa училищaтa, диcтaнциятa, нoceнeтo нa мacки, миeнeтo нa ръцeтe, увeдoмявaнeтo нa рoдитeлитe дaли в училищeтo имa бoлнo дeтe. Втoритe ще се дефинират от управлението на вcякo училищe. 

Важно е да се означи, че всички са длъжни да носят маски в oбщите чacти нa училищeтo /кoридoри, cтoл, тoaлeтни, учитeлcкa cтaя/. Те обаче не са наложителни в класните стаи. Нaчaлнитe учитeли нямa дa нocят мacки в клac, а преподавателите от гoрния eтaп щe ca c мacки или шлeмoвe в чac, зaщoтo ще влизaт в рaзлични клacoвe. Мeждучacиятa щe зaпoчвaт пo рaзличнo врeмe, зa дa нe ce cтрупвaт дeцa в oбщитe пoмeщeния. В кoридoритe нa училищeтo дeцaтa щe ce движaт тaкa, чe oтдeлнитe пoтoци дa нямaт кoнтaкт пoмeжду cи. Освен това, щe ce пoдгoтвят така наречен " изoлaтoри ", къдeтo дeцaтa cъc cимптoми зa oкoлo чac щe изчaквaт рoдитeлитe cи. 

Правителствата в Европа започнаха разнообразни ограничения, с цел да върнат децата в клас на фона на продължаващата пандемия от COVID-19, само че занапред е ясно, че следва образователна година с доста незнайни. На фона на разногласията и възраженията против оповестените у нас противоепидемични ограничения, дано забележим какви модели на деяние са възприети в другите страни. Ето какви са те в другите страни. 

***

Италия - термометри на входа и недостиг на личен състав и защитни маски

Изминаха повече от шест месеца откакто италианските възпитаници бяха принудени да си останат вкъщи заради карантината против новия ковид. От през вчерашния ден те към този момент се завърнаха в класните си стаи. Пред ДПА Марция Виталиано, директорката на " Виа Нити " - прогимназиално и начално учебно заведение в северната част на Рим, споделя, че мерките срещу коронавируса изискват учениците да се подреждат на опашка пред входа на учебното заведение, с маски и спазвайки обществена отдалеченост, преди температурата им да бъде измерена. Веднъж влезнали в час, те могат да смъкват маските си, стига да съблюдават отдалеченост от един метър помежду си. Чиновете би трябвало да бъдат дезинфекцирани постоянно. Не е позволена размяната на химикалки и моливи, прегръдките и докосването на ръце. 

Междувременно доставките на повече от 2,4 милиона едноместни учебни чинове, поръчани от правителството за улеснение на спазването на обществената отдалеченост в клас, закъсняват. Не се очаква те да завършат преди края на октомври. Училищата чакат също доставката на защитни маски, откакто държавното управление обеща набавянето на 11 милиона на ден и се борят с дефицита на личен състав и постоянно неподходящите условия в постройките.

*** 

Испания - възбрана за събирания в междучасията

Миналата седмица започна поетапното завръщане на учениците в класните стаи в Испания. Правителството е дало пълномощия на всеки район самичък да взима решения по отношение на това по какъв начин да бъде лимитирана епидемията, а те от своя страна са оставили редица въпроси на управленията на учебните заведения, съобщи БНР. Правителството отпусна 2 милиарда евро на самостоятелните райони, с цел да подсигурят безвредното започване на новата образователна година. Повечето учебни заведения са решили децата в класовете да са разграничени на по-малки групи, които да учат в разнообразни стаи. За задачата са издигнати спомагателни сглобяеми пространства, които да обезпечат задоволително пространство. На входа на учебното заведение се мери температурата на всяко дете, дезинфекцират се обувките и ръцете, а класните стаи се почистват след всеки час. Забранено е децата от разнообразни класове да се събират в междучасията, а с цел да се следи дали съблюдават възбраните всяко дете има друга по цвят гривна или маска, която демонстрира в кой клас е. Целта на тази мярка е в случай че има болно дете, да се карантинират единствено съучениците му, а не да се затваря цялото учебно заведение. 

*** 

Англия - без смешки за Коронавирус!

Във Англия при започване на септември бяха въведени нови правила за държание на учениците, които не разрешават умишленото кашляне и смешки на тематика ковид, осведоми БГНЕС. Те рискуват да получат дисциплинарно наказване, в случай че нарушат разпоредбите. Преди отварянето на учебните порти на следващия ден родителите и учениците бяха осведомени с новите строги правила за държание и условията за обществено разграничаване. За нарушение на някои от разпоредбите, децата може да бъдат отстранени от учебно заведение и да бъдат изпратени у дома.

Едни от най-строгите правила са въведени в Академията „ Арк Александра ” в Хейстингс, Източен Съсекс. Директорът на образователното заведение Джером Скаф очерта новите „ червени линии “ за държание по време на пандемия от ковид. Умишлено или злонамерено кашляне и кихане, шеговити и несъответствуващи мнения или изявления, свързани с ковид и тенденциозен физически контакт с друго лице, а многократното неспазване на инструкциите може да доведат до премахване на ученика от образователния развой за избран период от време. Отправят се рекомендации за облеклото, като условието е облеклата да се перат всеки ден, а ученикът да носи със себе си задоволително количество вода, защото няма да може да си налее такава в учебно заведение. 

***

Франция - наложително с маски за всички над 10 година

Във Франция при започване на месеца подновиха присъствените занятия за общо 12,4 милиона възпитаници при съблюдаване на условията на здравните управляващи. Сред тях са наложителното носене на маски за учители и възпитаници над 10-годишна възраст, в това число в открити пространства, само че отпада правилото за съблюдаване на разстояние в учебните дворове и затворени пространства, когато това не е допустимо. В Париж и Марсилия има подготовка за минаване на отдалечен режим, в случай че “циркулацията на вируса е дейна ”. В учебните заведения децата над 11 година ще би трябвало да носят маски в класната стая, както и в коридорите, а също и във всички закрити пространства. Училищата ще са задължени да обезпечават маски единствено на учителите, а за учениците ще се грижат фамилиите им. Основните учебни заведения могат да разделят класовете на групи от 8 до 15 души, като ще редуват присъствена и отдалечена форма на образование. Учениците от прогимназиите са задължени да посещават учебните заведения най-малко няколко дни през седмицата. 

***

Белгия - тактики в крачка

След съвещание на управленията на районите в Белгия беше решено всички учебни заведения да отворят порти на 1 септември. Ако в някои селища стартира да се следи увеличение на случаите, децата от началния и прогимназиалния курс ще се редуват в учебно заведение през седмица. Варианти ще се създават в крачка съгласно обстановката. Белгийският премиер Софи Уилмес съобщи, че децата безусловно би трябвало да възобновят " естествени или колкото се може по-нормални образователни занятия ". Белгия има 11,5 милиона поданици, а броят на смъртните случаи от ковид като % от популацията е един от най-високите в света. Там до 1 октомври обществените контакти без маска и на разстояние под 1,5 м са разрешени единствено за групи до пет души.

***

Германия - гъвкави режими

В Германия образователната година стартира на разнообразни дати в 16-те федерални провинции. В някои северни като Берлин или Шлезвиг-Холщайн учениците към този момент се върнаха в клас, до момента в който в южните през септември. Образованието в Германия също е от районна подготвеност, само че немската Национална академия “Леополдина ” даде избрани общи наставления. Те включват носене на маски за учениците на 15 и повече години, сведени до най-малко контакти сред обособените учебни заведения, и от време на време тестване. Някои провинции като Северен Рейн-Вестфалия разпоредиха наложително носене на маски, а други като Шлезвиг-Холщайн единствено ги предлагат. В Берлин и Вландембург учениците ще би трябвало да носят маски само отвън класната си стая. 4 учебни заведения в Мекленбург-Ворпомерн затвориха още веднъж поради поява на инфекцията. 

*** 

Швеция - нищо ново под слънцето...

В Швеция , която следва личен модел, учебните заведения въобще затвориха порти, даже и в най-големия пик на пандемията. Те не трансформираха изключително и разпоредбите си. Според шведските епидемиолози решението децата да продължат да вървят в клас и на детска градини не се е отразило на броя на случаите. Те са уверени, че в случай че учебните заведения бъдат отворени и по-късно затворени още веднъж, това единствено ще понижи доверието в институциите.

***

Норвегия - демократични ограничения

В Норвегия маските за лице не са наложителни, а образователните занятия остават значително непроменени. Остава ограничаването да не се смесват другите класове, а децата, които проявят признаци на COVID-19, са длъжни да си останат в къщи и да бъдат тествани за болестта.

***

Австрия - проветряване на всеки 20 минути

В Австрия постоянно ще се вършат проби на учениците, тъй като съгласно управляващите децата постоянно не демонстрират признаци на COVID-19. За задачата ще се употребява по-щадящ децата способ за взимане на проби. Иначе образователната година в страната стартира без маски, само че на всеки 20 минути стаите ще се проветряват, предава Българска национална телевизия. 

***

Румъния - зелен, жълт и червен сюжет

Около 2 800 000 възпитаници и деца от предучилищните класове започнаха през вчерашния ден новата образователна година в Румъния при специфични условия поради пандемията от COVID-19. Част от тях ще учат онлайн, други - по хибридна система, а трети - присъствено, оповестява Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция. По данни на министерството на образованието 12 423 образователни заведения ще работят при " зелен сюжет ", 4915 - при " жълт сюжет ", а 263 - при " червен сюжет ". Първият (зелен) сюжет планува наличието на всички възпитаници в образователните заведения. Той се ползва, в случай че по-малко от един на хиляди поданици е инфектиран с COVID-19. Вторият (жълт) сюжет планува на учебно заведение да вървят всички възпитаници от предучилищните и първите класове, както и учениците от завършващите класове - надлежно 8 и 12, а останалите - на ротационен принцип през една или две седмици. Този сюжет се ползва в обитаемоте места, където инфектираните са сред 1 и 3 на хиляда поданици. Третият (червен сценарий) се отнася за обитаемоте места, където инфектираните са над 3 на хиляда поданици. Той планува напълно онлайн образование за всички възпитаници, в това число от предучилищното равнище.

***

Гърция - разнообразни междучасия

Вчера беше първият учебен ден и в Гърция, като в учебните заведения не бяха позволени деца без маски по разпореждане на Министерството на просветата. Децата на родителите, които стачкуват против маските, останаха отвън образователните занятия с неизвинени отсъствия, съобщи БНР. Всички учебни заведения бяха снабдени с защитни маски, които се раздаваха на децата на входа на учебното заведение. Носенето на маска е наложително освен по време на образователните занятия, само че и в междучасията, а учителите наблюдават децата да не смъкват маските си до момента в който са в учебно заведение. По новата стратегия междучасията ще са в друго време, с цел да не се събират доста деца без да съблюдават отдалеченост. В предучилищна възраст маските са целесъобразни за децата, само че наложителни за преподаватели и родители, които изпращат децата си до учебно заведение.  

***

Русия - локална композиция

Новата образователна година в Русия стартира присъствено на 1 септември, само че с някои ограничавания поради коронавирусната зараза. Учебните часове и междучасията ще стартират по друго време за другите класове, с цел да се избегне скупчването на деца. На входа на учебните заведения ще се мери температурата. Носенето на маски ще бъде наложително за преподавателите и учебния личен състав, само че не и за децата. Учителите ще могат да смъкват маските по време на час, като съблюдават нужната отдалеченост. Децата ще учат най-вече в класните си стаи, предава БНР. Изключения ще се вършат за часовете, за които са нужни профилирани кабинети. Ако възпитаник бъде диагностициран с ковид, целият клас ще бъде подложен под двуседмична карантина. Предвидена е и отдалечена форма на образование за децата, чиито родители не желаят да ги пуснат на учебно заведение.

По тематиката работи Ани Тодорова

Източници: Българска телеграфна агенция, БГНЕС, БНР, Българска национална телевизия

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР